Moeder van zestien kinderen

Familie in Muiderberg

KroonslotHet zal een heel georganiseer zijn geweest deze familiefoto te maken. Hij is gemaakt rond de eeuwwisseling. De familieleden zijn gegroepeerd rond de mater familias: Trijntje Post geboren Roodhart. Ze was een emigrante, kwam uit Eemnes en vond werk als meid op een van de grootste boerderijen in Muiderberg. De eigenaar van Het Kroonslot was de weduwnaar Post. Ze trouwde met hem en ze kregen het onvoorstelbare aantal van zestien kinderen. Ze bleef altijd de dracht van haar streek trouw. Die wonderlijke witte muts met spitse punten. Enkele andere vrouwen op de groepsfoto zijn in de dracht van het Gooi en de Vechtstreek.

Oermoeder

Terug naar oer-moeder Trijntje. Van haar bestaan meer foto’s. Op zich al een wonder. Foto’s uit die periode zijn zeldzaam, het zegt wel iets over de welstand van de familie.
Bij het bestuderen van het portret van Trijn vroeg ik me af of ze getroffen is door een beroerte. Haar mond lijkt scheefgetrokken.
Aan Trijntje’s rechterhand zit haar zoon Willem. De wat norse boer uit het eerste hoofdstuk van Het Boschhuis. Hij bleef ongetrouwd.

In de rouw

Links van Trijntje zit Cornelis (Kees). Hij bracht zijn zuster Jannetje naar de boot in Marseille en schreef daar aan de vooravond van haar vertrek het ontroerende gedicht. Helemaal rechts op de foto zit Jannetje met een onbekend kindje in de armen. In diepzwart gekleed, heel anders dan de vrouw achter haar. De foto moet zijn gemaakt na de dood van Frans Jan. Jannetje is in de rouw en zal haar leven lang niet anders dan zwart dragen.