`Wanneer kom je hier wonen?’

Muiderberg was een prachtig dorp en is dat nog steeds. “Wanneer kom je hier nu es wonen? ” vroeg mijn achterneef Luc laatst. Dat beschouwde ik als een groot compliment, want zo begrijp ik van hem, Muiderbergers zijn nog altijd op zichzelf. Een Muiderberger word je niet zo maar.

Zuiderzee

Die achterneef Luc en zijn vrouw Ellly heb ik leren kennen dankzij het boek. Hun zoon heeft hun veehouderij overgenomen. Bewonderenswaardig om in deze tijd een bedrijf met zo’n prachtige veestapel te hebben. Bovendien gevestigd op een historische plaats, aan de rand van de vroegere Zuiderzee, achter de dijk.

Kerk

De boerderij Het Kroonslot, waar Jannetje werd geboren bestaat niet meer. Die brandde af, zoals in Het Boschhuis wordt beschreven. Wel zijn er foto’s van die langgerekte boerderij, die ooit aan de brink stond.
Op het kerkhof van Muiderberg liggen Jannetje en Frans Jan begraven. In een familiegraf, rechts naast de ingang van de kerk. Je kunt ook na hun dood niet om ze heen.
Aan de kerk zelf is eigenlijk weinig veranderd blijkt uit de ansichtkaart die ik kocht op een editie van de onvolprezen Deventer Boekenmarkt. Ook de achterzijde is de moeite waard. Het is een bericht uit een tijd dat de postbesteller twee maal daags bezorgde, een bezoek omstandig werd voorbereid en de dagen een hoofdletter hadden.

Koningin-moeder

Mej. H Feij
p/a Mej. D. Wolffering
Torenlaan 1 b
Hilversum

Muiden 29 juli 1918

Lieve Riek,
Gisteren heb ik gelukkig geen ‘pech’ gehad, om half een was ik thuis. Heb je al bericht van Tine? Als je Zaterdag gaat, dan kom ik Vrijdagmiddag in Hilversum (als er tenminste een plaatsvervanger is), want op de verjaardag van de Koningin-Moeder is het toch maar een halve dag. Dan kunnen jullie me mooi komen halen; ’s middags maar zoo vroeg mogelijk (om 12 of 1u ben ik dan al vrij) ga je Zaterdag niet, dan lijkt ’t mij verstandiger om Zaterdag vroeg te komen, maar ik krijg van jou zeker eerst nog wel een schrijven, niet? Tot Vrijdag dan, met grt. Gr. Je Piet.