Over het water

Het lijkt Lot Douze niet te deren. De straat voor haar zaak is voor enkele weken opgebroken. De nachtmerrie van menig middenstander. Maar blijft er onbewogen onder. Sterker nog: “Ik dacht dat het een rustige dag zou worden. Heb het nog nooit zo druk gehad.”

Met crowd-fundingsacties heeft ze het startkapitaal bijeen gegaard voor haar boekwinkel “Over het water” aan de Van der Pekstraat in Amsterdam-Noord. Ik signeer de boeken die Lot bij voorintekening heeft verkocht. Aan de leestafel zit Barbara die een dichtbundel heeft geschreven en die bij Lot mag verkopen. We hebben het over het Amsterdam van 1883, zoals dat in Het Boschhuis wordt beschreven. De Wereldtentoonstelling op het Museumplein, de demping van de grachten, de Jordaan waar nog gewoond werd in vochtige kelders.

Breekbaarheid

Jannetje komt ter sprake.  De achttienjarige die zich in Deli dood verveelde en het heft in eigen handen nam. En eerder, tijdens die lan
ge zeereis door reisgenotes in vertrouwen werd genomen. Solidariteit onder vrouwen. Martha Nussbaum schrijft er in “De breekbaarheid van het goede” zo indringend over, zegt Douze en ik verlaat met Nussbaum de winkel. Moet nu toch langzamerhand tijd voor zijn. Het rondje Amsterdam sluit ik af in de Beethovenstraat. Heb bij Boekhandel van Rossum en de AKO een paar deuren verder wederom: geen klagen. Het Boschhuis kreeg ook hier een pracht-plek.

IMG_1039