Rood fluweel

Baarn

In die sfeervolle ruimte, met houten lambrisering en boekenkasten die er toen ook al waren denk ik: hier heeft ze vast wel eens iets gekocht. Joke, het meisje van het omslag. Mijn moeder ging in Baarn naar school. In Boekhandel Den Boer signeer ik vier boeken met haar beeltenis. Ik zie d’r gaan, tas achterop, met de andere leerlingen uit Bilthoven, onderweg naar Baarn. “De groep” herinner ik me ineens, noemde ze die sliert kinderen.IMG_1016

Jugendstil

Ze was een lezer. Als kind al, ik heb een foto waarop ze liggend op de divan in de woonkamer van Het Boschhuis verdiept is in een boek. Wat zou ze er van vinden zoals ze daar is geëtaleerd? Prachtig, op rood fluweel, in de Jugendstil omlijsting van het raam, staat ze in de etalage van Gerda Aukes. “Nou zeg, kan dat niet een beetje minder?” had ze gezegd en was in stilte trots geweest.

Hermans

Een dag eerder ben ik bij Boekhandel Jimmink in Amsterdam. Daar hangt ze in de winkel naast Willem Frederik Hermans. Ze vertelde graag over de kraamhulp die haar bijstond na mijn geboorte. De vrouw werkte daarvoor bij het echtpaar Hermans. Ze kreeg enkele van zijn boeken, maar moest van Hermans beloven er pas na haar vertrek in te beginnen.

IMG_0977IMG_0982

Herrezen

Beter kan ik me niet wensen. Vanaf het Koningsplein zie ik haar bij wijze van spreken al liggen. In het herrezen Scheltema glanst ze me in het rood bij binnenkomst tegemoet. Het Boschhuis op een ereplaats in hartje Amsterdam.

Klop

Het regent, door de file worstel ik me naar De Nieuwe Boekhandel aan de Bos en Lommerweg. Ook hier even een bemoedigend klopje op de stapel. Dat helpt. En door…voor sluitingstijd wil ik Amstelveen nog halen.

Fiets

Het stortregent. Op de ring staat het verkeer muurvast. Woonde ik nog maar in Amsterdam. Ah, de Weesperzijde, op een zomeravond op het balkon met uitzicht over de Amstel. Alles op fietsafstand. Ook Amstelveen, Boekhandel Venstra aan het Stadsplein had ik makkelijk fietsend kunnen doen. Om zes uur arriveer ik, drie kwartier over gedaan, toch ruim op tijd. Want Venstra, gevestigd op de begane grond van de bibliotheek, is tot acht uur open. Dat zijn nog es tijden voor een boekhandel.

IMG_0992