Pieter: “De kermis, daar mocht ik niet komen”.

Brief van Pieter ter Beek (1920) uit Steenwijk waar hij logeerde bij de familie Jörg. Hij was toen dertien jaar. Op de foto hierboven is hij te zien als baby, in de armen van zijn moeder Jane, met zijn broertje Frans en zijn zusje Corrie. De foto is genomen in Huis ter Heide, bij Zeist. Daar woonde het jonge gezin ter Beek onder één dak met grootmoeder Jannetje.

 

22 aug. 1934

Lieve Vader, Moeder en Joke

Ik ben door tante Beb aan ’t schrijven gezet op mijn slaapkamer waar een bureautje staat. Ik zal nu een wat gaan vertellen van de kermis, de markt en van acrobaten die door de lucht vliegen. De kermis, daar mochten Janke en ik niet komen maar dat was zoo erg niet want er was tegelijkertijd paarden- en koeienmarkt en een markt waar van alles te koop was. Zoo deden wij heele voordelige inkoopen, zoals een stuk of 20 druiven voor 1 cent en al die dingen meer. Maar om 1 uur was de markt afgeloopen. Toen zijn we gaan kijken naar de luchtacrobaten genaamd de 4 les Cornels. Er was er 1 die had een ongeluk gekregen in een circustent in Z-Frankrijk. Hij had aan de trapeziën gehangen en wilde overspringen maar…greep mis. Hij werd weggedragen met een versplinterd been, het was het linker been. Een tweede was het slangen mensch die wrong zich in allerlei bochten. Een 3e noemde men de man met ’t leeuwengebit die kon twee volwasschen mannen, hangende aan zijn knieën  een stukje leer tusschen zijn tanden daar een haak aan en daar weer een stel ringen aan.

Zoo haalden ze nog meer kunsten uit en het laatste was dat de man met 1 been over 5 mannen en een tafel sprong met een salto. Gisteravond zijn we, Oom Jo, Janke, Tinie, Renske en twee vriendinnetjes van Janke naar de anti-kermis geweest waar het erg leuk is. Donderdag gaan we naar Leeuwarden. Ik ga niet naar de dokter Loss om geld uit te sparen en omdat ik het hier zoo reuze fijn vind. Denkt u nog om die fiets waar Oom Jo het met U over heeft gehad? Ik ben zoowat door mijn oude paardje heen en zijn achterpooten zijn lek nu wacht ik op antwoord of ik een nieuw Paardje van F30,- krijg anders moet er een nieuwe binnenband in de achterpooten.

Dááááág

PIETER

 

_DSC0900