Vlieland, Suus en Het Boschhuis

Er zit nogal wat Vlieland in Het Boschhuis en dat heeft gevolgen. Op het eiland wordt het, in de winkel van Suus Soolsma, goed verkocht. Ik ben langs geweest om te signeren. Wat een vreugde, onder de ruisende bomen in de Dorpsstraat achter een kraam met een stapel boeken te staan.  Er kwamen bekenden langs, eilanders en badgasten, zoals ze nog altijd op Vlie heten. Roerende momenten ook. Kennissen die herinneringen aan mijn ouders ophaalden. “Ik zie je vader nog lopen, altijd even langs bij de drumbandschuur in de hoop er nog iets voor zijn Vlieland verzameling te vinden.” Die collectie bezit ik nu. Oude ansichtkaarten, fotoboeken, drukwerkjes van voor de oorlog toen het Vreemdelingenverkeer nog in de kinderschoenen stond. Heb ik veelvuldig gebruikt als documentatie bij het schrijven van Het Boschhuis.

_DSC1305_DSC1296_DSC1329

Slauerhoff

Mijn zus was mee. En in weemoed hebben we even onze ouders zien lopen. Door De Dorpsstraat, langs de Badweg naar Duinkersoord, via de overgang bij het Strandhotel zetten ze langs de vloedlijn koers richting zuiden. “Even om de Oost” heette dat dan. Ik nam foto’s om een stukje Vlieland mee te kunnen nemen. Een glop. Het oude Raadhuis. Het gedicht van Slauerhoff waarin het voor komt kende ik vroeger uit mijn hoofd:

Ik volg de straat waarlangs de huizen slapen.
Het raadhuis staat apart. Daar hangt het wapen
Dat de gemeente in oude dagen had.

_DSC1436_DSC1303

Magische klank

In onze familie heeft Vlieland een magische klank. Het is het eiland waar het leven goed is. Mijn grootouders brachten er in de jaren dertig van de vorige eeuw vrijwel iedere zomer enkele weken door. Mijn moeder zette die traditie voort, ook al herinnerde het eiland haar aan haar omgebrachte broer. Onderstaande foto’s zijn uit het familiearchief. De man met de hoed, ik vermoed dat dit Leen is, de man die in het huisje bij de eendenkooi woonde. In de stralende zomerzon derde van links, mijn grootmoeder. Daarnaast met kort haar mijn moeder. Op de foto die op het strand is genomen is mijn moeder het meisje dat in de lens kijkt. Dan de groepsfoto die werd genomen in de tuin van het pension aan de Dorpsstraat. Helemaal rechts zit mijn grootmoeder en naast haar Haukje. Op de voorgrond: Pieter, het meisje derde van links Joke met naast haar Juul.
Vlieland jaren dertigVlieland jaren dertigAfbeelding (32) Oost-Vlieland Vakantie Vlieland jaren 30 Vlieland voor de oorlog