Een lied op Benjamin

Het gebeurt niet zo vaak dat op een boek een lied wordt geschreven.
Daarom ook ben ik er zo blij mee.
“Benjamin. Een verzwegen dood” inspireerde zangeres Hanneke Kappen en pianist/componist Boelo Klat.
Hanneke schreef het en verwerkte daarbij teksten van Benjamin Heiman Broekema. De muziek is van Boelo.
Destijds, bij de presentatie in Museum het Hoogeland in Warffum, waar Jacques Wallage het eerste exemplaar in ontvangst nam, zongen ze het werk. Nu, vele jaren later, kan iedereen het beluisteren. Het staat nu op you tube. Het is zo mooi.

Heel bescheiden attendeerde Hanneke me er op.
Ongeveer gelijktijdig ontving ik een mail over het boek. Gebeurt vaker. Met enige regelmaat krijg ik nog reacties.
Deze was van iemand die jaren geleden Groningen “ontdekte”. Onlangs was ze er op vakantie. Fietste langs de Hogelandster dorpen: “Hornhuizen, Pieterburen, Warffum, Uithuizen, Uithuizermeeden, Doodstil, Garsthuizen, Godlinze, Spijk.” En wandelde langs de Dollard.

Ze kocht mijn boek waarin ik een joodse gemeenschap op het Groninger Hogeland schets rond naamgenoot Benjamin Heiman Broekema. De slager die zich vooral schrijver voelde, een hartstochtelijk verenigingsman was en spil van het dorpsleven. Hij schreef in het Gronings, zijn eigen taal, en trouwde met Sara van der Klei uit Appingedam. Ze kregen twee dochters. Benjamin werd op 15 juli 1942 met de eerste trein van Westerbork naar Auschwitz gevoerd. Zijn vrouw en hun dochtertjes werden in november 1942 gedeporteerd. Alle vier werden ze in Auschwitz omgebracht.

De lezeres: “ik wil u hierbij laten weten dat ik het een prachtig, indringend boek vind.”

Zo fijn dat Benjamin Heiman Broekema nog steeds de aandacht krijgt die hij verdient.