Een tiny house uit een bouwpakket

Het tiny house wordt een begrip. De bewoners hebben een tafel, een bed, een douche, wat apparatuur en zijn zo veel mogelijk zelfvoorzienend. Een moestuin voor de deur en zonnecollectoren op het dak. De mini-huizen doen me denken aan de zomerhuizen in Duinkersoord op Vlieland. Zoals ze er stonden. Want ze verdwijnen. Worden vervangen door onderkelderde duinvilla’s met living, badkamer, sauna, horeca-keuken en verwarmd terras.

Wij huurden een tiny house avant la lettre op de Ankerplaats. Ontworpen door een architect die begreep waar kinderen van houden. Het aanrecht stond los in de kamer, een pannenrek hing er boven. Op regenachtige dagen speelden we eindeloos winkeltje. Het geluid van de zee drong via het klapraampje door tot je stapelbed.

Zo’n tiny house bij de dijk op het Hogeland, mijmer ik, dat zou ik wel willen. Met veel glas voor een rijk uitzicht over het koolzaad en de bomen die buigen in de storm.

IMG_0769

Ik ging vandaag mijn boekenkast door, op zoek naar een onvindbaar boek.
Trof iets dat ik verloren waande. In bruin linnen met goud opdruk: “Landhuisbouw in Nederland”. Uitgegeven in 1921. Meest rietgedekte landhuizen, vaak met sombere interieurs. Hertengeweien aan de muur, een Perzisch tapijt voor de open haard.

IMG_0771

De advertenties achterin getuigen van een leeg Nederland. “Bouwt te Nunspeet”, “Het Gooi, 39 minuten sporens van Amsterdam”.
Aannemers bieden zich aan voor de bouw van zo’n landhuis uit het boek. Nu niet meer te onderhouden vanwege hun overdaad aan houtwerk, glas in lood raampartijen en gestucte muren.
Voor wie er toen al tegenop zag bood een advertentie in het boek uitkomst.
Een tiny house. Uit een Amerikaans bouwpakket.

IMG_0772

Vanaf zevenduizend gulden had je zo’n Bennett Home. De firma Geraerds en Co van de Nieuwe Herengracht in Amsterdam plaatste het.
Geraerds heeft er tenminste twee neergezet.
In Heemstede. En in Bennebroek. In de jaren vijftig was het een tijd het woonhuis van de cabaretier Toon Hermans.

Of wordt het toch die demontabele vakantiewoning waar Robert Paul Hoekema mij via Facebook op attendeert? Architect Jan Wils ontwikkelde de huizen rond 1955 voor Nederlands-Indië. De invloed van Frank Lloyd Wright is duidelijk zichtbaar. De prefab woning stond als proefmodel in Hierden. In de tuin van kunstenaar Vilmos Huszar .