Fluisterend dromen

Steeds meer mensen, met name jongeren, hebben geen idee hebben hoe een orgel klinkt laat staan hoe het er uitziet. Ik maakte er een item over en kreeg veel reacties. Dat het een lastig, somber instrument is. Maar vooral veel links en lofzangen op het instrument.

“Het orgel, de koning der instrumenten” schrijft  Anjo de Haan op Facebook. “Vaak realiseren mensen zich niet dat ze de klanken horen van eeuwenoude topinstrumenten van een ongelofelijk hoog niveau.” Hij noemt het Müller orgel in de St Bavo maar ook het orgel in het kerkje van het Groningse Krewerd. Een instrument uit 1531, dat “de schreeuwerd van Krewerd” wordt genoemd, wist ik toevallig. Inderdaad, schrijft Anjo maar: “Een merkwaardige kwalificatie omdat wij met onze moderne gepolijste oren die mooie authentieke klanken bijna niet meer kunnen verdragen.” Hij stelt voor te spreken van de Stradivarius van Krewerd, al rijmt het niet.

Tonnie Dieleman vindt dat hij nu eindelijk haast moet maken met een orgel Festival in Middelburg. En geeft een link naar de muziek voor schoonmakers van de kerk.

IMG_3892

Lydia Vroegindeweij wijst op het project Orgelkids. De Nederlandse Bachvereniging is bezig alle tweeënzeventig orgelwerken van Bach op te nemen. En twittert: dàt is de manier het orgel onder de aandacht te brengen.

Lyrisch is Boudewijn Betzema: “Een orgel kan fluisterend dromen, verliefd glimlachen en bulderen als Wodan.Hij herinnert zich het verhaal dat Mensje van Keulen voor kinderen schreef, in 1987 verschenen. ‘Polle de orgeljongen”, met tekeningen van de geweldige illustrator The Tjong Khing. Hij hoorde het als vertelling, begeleid door orgel. “Zo gaaf!”

polle

Hans Alderliesten en Josefine Calma tippen de Amerikaanse musicus Cameron Carpenter. Een handige orgel naslagwerk, tipt Eric Hennekam, is orgelbase.nl.

Een held op het orgel, zoals in de sport, zou helpen, suggereert organist Evan Bogerd in het Journaal-item. Een Max Verstappen. En paste alvast zijn profielfoto op Facebook aan.

En Kabos-van der Vliet herinnert me er aan dat natuurlijk Glenn Gould niet vergeten mag worden. Ik word altijd zo weemoedig van zijn uitvoeringen. Vanwege de herinneringen die er aan verbonden zijn. Draaide hem veel toen mijn moeder ziek was. Die genialiteit, dat bijna buitenaardse. Bach. Kunst der Fuge.

De Stichting voor de Wind meldt dat er in september weer een orgel en theatervoorstelling is voor kinderen. Er bestaat al een Max Verstappen of Dafne Schippers van het orgel, twittert Marnix Segers. De organiste Tineke Steenbrink. En Mijanou Sluiter schrijft dat er wel degelijk nieuwe aanwas is, de jonge Joris ten Have. We melden hem, weliswaar buiten mededinging, want hij is orgeldraaier.

En mijn tips? Het werk Lettres van componist Leonard Evers. Collega Roel Bolsius vertelde me over het werk van Evers.

17198543715_d0ee809650_bOver interesse wekken voor klassieke muziek bij kinderen gesproken. Leonard is ook de componist van het muziekstuk over de grote generaal dat in het Concertgebouw werd gespeeld, voor leerlingen van de basisschool.

Verder? De Canto Ostinato op orgel.
En natuurlijk, Wim van Beek, op het Schnitgerorgel van de Martinikerk in Groningen, Georg Böhm. Hoewel ik het nooit mooier en ontroerender heb horen spelen dan door Stef Tuinstra op het kleine orgel van het kerkje in Leegkerk.

IMG_3777

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren