Hotel Dreijeroord en Villa Interlaken

Nogal onwerkelijk. Sta ik daar in Heemstede, vanwege een interview,  ineens voor Dreijeroord. Het voormalige hotel, in Oosterbeek, dat met sloop wordt bedreigd. Maar het is toch echt Heemstede, bij Haarlem waar ik me bevind. Bronsteeweg 49, rond 1870 gebouwd, leert een bordje op de gevel. De gemeente Heemstede heeft het met de ANWB aangebracht.

Tot 1957 kent iedereen het als ‘Villa Interlaken’, want dan verandert de naam in ‘Gramaphone House’. Die staat nog steeds op de bruin houten gevel. De naam verwijst naar de opnamestudio en platenmaatschappij die er tot 1987 kantoor houdt.

“De labels Bovema, Negram en Emi hebben de naam van Heemstede tot ver buiten de grenzen uitgedragen”, meldt de gemeente trots.

Dus ga ik een pand binnen dat Maria Callas in 1959 heeft betreden. Callas, ik probeerde haar biografie te lezen. Vond er geen doorkomen aan. Terwijl ze toch zo groot was en daarnaast een nogal treurig leven leefde. Werd gedumpt door Onassis, hij verruilde haar voor Jackie O. Die hij een leven zonder paparazzi garandeerde. Lukte niet helemaal, ik herinner me schimmige foto’s van de broodmagere weduwe op het strand van zijn privé eiland.

Gramaphone House is te huur. Het staat goed in de verf, kan ik melden. “Tina Turner is hier ook nog geweest” vertelt de schilder die met zijn maat op het trapje naar de voordeur zijn middagboterham eet.

Tina. Eén keer gezien. In Ahoy. Met Alice en Henk Jan en mijn lief. Een dierbaar concert. Wat was ze geweldig. Las laatst dat ze een inburgeringscursus heeft gevolgd om een Zwitsers paspoort te bemachtigen. Want trouwde met haar Zwitserse vriend. Een huwelijk met een overdaad aan bloemen. Die werden geschikt door de arrangeur die vorig jaar met de Gay Parade het ontwerp voor de bloemenboot maakte en uitvoerde. Een aardige Engelsman, heb ik bij die gelegenheid geïnterviewd.
Dit alles terzijde.
Waarom lijkt Villa Interlaken zo op Dreijeroord?

IMG_4007

Ik zoek het op en leer weer wat bij.  Rond de vorige eeuwwisseling hield men van chalets. Het was een stroming, die chaletstijl. Had je een stukje bouwgrond dan koos je je een chalet uit een modellenboek. Zoals die andere houten huizen waar ik eerder over schreef.
En daarom waan je je in Heemstede en Oosterbeek voor even in een alpenwei.
Misschien is Tina Turner daarom eindelijk gelukkig geworden. Met een Zwitser.
En, trouwens, Villa Interlaken, is een gemeentelijk monument.

IMG_4229IMG_4223

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren