Stoom in Medemblik

Medemblik is de bestemming. Voor mijn nieuwe boek mag ik er soms op uit.
We beginnen in het Nederlands Stoommachinemuseum in het oude stoomgemaal. Het schittert in al zijn industriële pracht aan het IJsselmeer. Vandaag onder een strak blauwe lucht.
Aan machines werken mannen in overalls en geven ons enthousiast en bevlogen uitleg.

IMG_8836IMG_8791

De stoombaggermolen De Vooruit, van de schroothoop gered, is met veel liefde gerestaureerd.

IMG_8792IMG_8803
Doordeweeks leefde de bemanning aan boord. Een kleine kombuis met een kacheltje en twee gaspitten. Vier houten slaapplaatsen, twee aan twee boven elkaar. Een strozak als matras.

IMG_8863IMG_8835

In het gemaal staan in twee imposante hallen de stoommachines. Machtig, groot en prachtig. Zwart, grijs, blauw. Glimmend van het koper en de olie. Eens stampten ze in zeeschepen, fabrieken, op bouwplaatsen. Pompten water naar zee.

IMG_8812IMG_8895

In Medemblik lopen we door straten en langs grachten. In een bolle wind. Jachten deinen in de haven. Tuigage tikt tegen de stalen masten. De trapgevels gloeien rood.

IMG_8950
Het stadhuis bij de dijk, trots, en één met de zee er achter, is verlaten. Een bordje achter een venster gebiedt de burger de post voortaan naar Wognum te sturen.  Een steiger gaat ver het water in. Links het gemaal Lely, imposant, vierkant wit, aan de rand van het meer.

IMG_8959IMG_8941IMG_8976IMG_8974

De kerk van de katholieken is de grootste. Veel steen, een pastorie, een hoge toren.

IMG_8997IMG_8932

De zon zakt, strijklicht schijnt op een bakstenen monument. Eerbetoon aan een in Medemblik gelegerd garnizoen. De onthulling zat in het bioscoopjournaal in augustus van het eerste oorlogsjaar. Het Wilhelmus werd nog gespeeld. De plechtigheid trok veel volk. Hoe is het de mensen vergaan, in de jaren daarna?
We rijden naar huis over de dijk. Ik heb nog gezien hoe hij werd aangelegd. En toen hij af was fietsten we naar de overkant.
De redactie met de lezers…zoals dat ging bij onze krant.

IMG_8985