Umarell

Een Umarell ben ik. Hoe je het wordt? Door met veel genoegen een bouwput-kijker te zijn. In Italië hebben ze er een  een naam voor. Handen op de rug en turen. Af en toe wat steun zoeken bij het bouwhek. En praten met collega-kijkers. Meest mannen. Op leeftijd, in windjack. Mannen die alles weten van damwanden, beton storten, kabels, graafmachines, takelwerk en vermogen.

In Diemen stond ik er deze week alleen voor. Ik trof het. De opzichter begon, zonder dat ik maar een vraag hoefde te stellen, over het project. Eigenlijk is dat tegen de regels. Voor informatie moet je moeite doen. De mannen op de bouwplaats zijn vaak van het knorrige soort. Genoeg aan hun hoofd. Soms liever geen foto’s want voor je het weet sta je zonder helm op facebook. Dan komt het er op aan precies die ene vraag te stellen waardoor je ze toch aan het praten krijgt.

De aardige bouwer vertelde over het waarom van de opengebroken straten. In mijn onnozelheid (ben na al die jaren nog steeds geen volleerde Umarell) dacht ik dat het iets te maken had met glasvezel.  Maar het project, heb er de gemeentelijke nota en een fijne buurt-site op nagelezen, houdt verband met de veengrond onder Diemen. Bodemdaling in het kwadraat. Hadden ze in de jaren dertig al last van. Toen kreeg de splinternieuwe buurt enkele straten die op houten palen en betonbalken rustten. Wegdek er over en nooit meer zou de boel verzakken. Volgens de verhalen kon je onder het wegdek doorkruipen. De ruimte werd tijdens de bezetting wel eens als schuilplaats benut.

De jaren dertig constructie is verwijderd en een bassin als een vijftig-meter bad werd gegraven. Daar spuiten ze iets nieuws in. “Schuimbeton,” meldde vanuit de diepte de aardige constructeur. En daar leggen ze de nieuwe straat overheen. Hij wilde verder gaan, maar een pinnige mevrouw met een hondje naderde. Ze knikte naar de bouwput en sprak zuur: “Dat zullen we in onze portemonnee voelen.” Vond ik niet aardig. Maar mijn informant was gelukkig verderop al weer bezig met de laatste voorbereidingen. Voor de komst van het schuimbeton.

image1 (8)