Truffaut in Dix Pour Cent

Eindelijk zag ik alle afleveringen van Dix Pour Cent, die heerlijke Franse serie over een agentschap voor acteurs.
Het is naast een vertelling over intriges, geld, macht, sex, verraad en liefde vooral ook een loflied op de film.
Zoals veterane Arlette haar baas Hicham wat lesjes cinematografie geeft en eerder vol weemoed terugkeek op haar verhouding met Chet Baker. De rol van de oude rot in het vak wordt gespeeld door Liliane Rovère die ook werkelijk een relatie had met de wereldberoemde jazzmuzikant.

Met muziek wordt in de successerie nog een andere grootheid geëerd. Regisseur Francois Truffaut. In ‘La Nuit Americaine’ uit 1973 brengt hij een ode aan zijn vak. Niets mooier dan film en filmmaken. Als kind droomde hij er al van, ging ’s avonds de bioscopen langs en peuterde met een stok de affiches weg achter het gaas van de etalagekasten.

Alles wat een filmliefhebber in de bioscoop vindt zit in de muziek die componist Georges Delerue voor Truffaut  voor zijn film schreef.
De Grand Choral  is het hoogtepunt uit de muziek in “La Nuit Americaine” en duikt tenminste twee keer op in de serie over dat chaotische Parijse kantoor. Als  Andréa op de vloerbedekking in de hal bij de lift haar dochter ter wereld brengt klinkt het koraal. De versie onder de trailer van de film laat horen dat de trompetpartij moeilijk is. Die gaat de blazers van Radio France in 2019  nog beter af.
Hoe dan ook. Ze laten beiden in triomf horen hoe film klinkt.