BOEKEN

TEKENARES VAN MONTPARNASSE

HET BOSCHHUIS

Op zoek naar het verhaal achter een familiedrama verliest Pauline Broekema zich in het archief van haar grootvader. `Het Boschhuis' is de geschiedenis van rauwe tabakspioniers op Sumatra, een boerenleven aan de Zuiderzee, zorgeloze vakanties op Vlieland, wereldverbeteraars in een lommerrijk Utrechts villadorp, en in 1944 het einde van een naïeve droom: oom Pieter ter Beek wordt, net voor de bevrijding, door de bezetter gefusilleerd.

Lees verder

HET UITERSTE DER ZEE

BENJAMIN

`Benjamin. Een verzwegen dood' vertelt over een joodse gemeenschap in de provincie. Het leven in de mediene, dat door de Duitse bezetter werd uitgeroeid. Pauline Broekema beschrijft het rond een markante persoonlijkheid, haar naamgenoot, de jonge socialist Benjamin Broekema (Warffum, 1904 - Auschwitz, 1942). Zijn verhaal staat voor de geschiedenis van velen.

Lees verder

IN HET PUIN VAN HET GETTO

Het getto van Warschau is een symbool van de Holocaust. Nauwelijks bekend is Kamp Warschau, na de vernietiging van het getto gebouwd. Duizenden joodse dwangarbeiders, onder wie veel Nederlanders, ruimden de resten van het getto. Pauline Broekema en Helma Coolman beschrijven dit vergeten kamp.

Lees verder