DE STAD GRONINGEN

IMG_7667In Huize Tavenier ben ik geboren, de kraamkliniek waar naar schatting 27000 Groningers het levenslicht zagen. Het is dat imposante herenhuis aan de singel. Op een steenworp afstand staat nu het Groninger Museum. Mijn eerste jaren bracht ik door in de Sabastraat, in de Indische Buurt. Daarna verhuisden we naar de Maaslaan, tegenover het zwembad de Papiermolen.

Aan de tijd in de Rivierenbuurt heb ik mijn liefde voor de vaak verfoeide licht-, lucht- en ruimte-bouw van de jaren zestig overgehouden. De Maaslaan-flats van architect Martini waren er een klassiek voorbeeld van. Ook in de aankleding: Bruynzeel parket, een Bruynzeel keukenblok, een lavet in de douche en linoleum in de hal.

Op 28 augustus (de viering van het Ontzet van Groningen)  zagen we vanaf het achterbalkon het vuurwerk. Rond mijn twaalfde verhuisden we (vader moeder en zus) naar Selwerd. In de Rivierenbuurt was Drenthe dichtbij, in Selwerd is men meer gericht op de Ommelanden. Talloze keren ben ik naar Garnwerd gefietst voor een middag zwemmen in het Reitdiep, of nog verder, voor een tocht langs de dorpen van het Hogeland.

Al woon ik het grootste deel van mijn leven in het westen toch voel ik me een echte noorderling. Veel vakanties brengen we door in Groningen.

Afbeelding (4)